Tentang Bulan (2006)

Tentang Bulan

TENTANG BULAN bermula pada tahun 2006. Seorang gadis keluar dari lapangan terbang untuk pulang kedesanya menghadiri satu majlis perkahwinan. Di dalam teksi, gadis tersebut telah terkenang zaman kanak-kanak bersama 5 orang sahabatnya. Tahun 1985, Asmawi , Gemuk, Ketot, Budi dan Ila adalah 5 sekawan paling akrab di desa. Kelima-lima mereka mempunyai perangai dan telatah unik masing-masing. Namun, semua tahu Asmawi yang paling kacak adalah ketua mereka.

Sebagai satu kumpulan, mereka menjadi kuat kerana masing-masing mempunyai kelebihan yang tidak ada pada orang lain. Gemuk seorang yang berbadan besar, Ketot seorang yang garang walaupun bertubuh kecil, Asmawi seorang yang berdedikasi sebagai ketua, Budi punyai otak bergeliga manakala Ila menjadi pelengkap kepada mereka semua.

Walaupun sering dikutuk kerana tidak berkelakuan seperti perempuan, Ila tidak menendahkan kata-kata orang lain kerana dia tahu dia mempunyai 4 orang kawan rapat yang sanggup bersama-sama dalam susah dan senang. Kelima-lima sahabat ini gemar melepak hingga larut malam pada masa bulan penuh dan berangan-angan satu hari nanti mahu pergi ke bulan.

Kehadiran Zurina, seorang budak perempuan yang baru berpindah ke desa dan bersekolah di sekolah mereka, mula menggugat persahabatan mereka 5 sahabat. Zurina bukan sahaja cantik dan berbudi bahasa tetapi mempunyai ciri-ciri seorang budak perempuan yang menjadi idaman setiap budak lelaki. Ini menyebabkan Asmawi, Gemuk, Ketot dan Budi berlumba-lumba untuk menambat hati Zurina dengan melakukan pelbagai cara untuk rapat dengan Zurina.

Malahan mereka berempat meninggalkan aktiviti-aktiviti lasak seperti bermain bola, terjun ke sungai dan memanjat pokok semata-mata kerana mahu bermain pondok-pondok, lompat gelang getah dan congkak bersama-sama dengan Zurina. Kerana Zurina juga, Ila rasa cemburu dan tersisih kerana 4 rakan lelakinya mula memberi tumpuan kepada Zurina. Ini menyebabkan Ila cuba berubah menjadi budak perempuan tetapi perubahan ini hanya menjadikan Ila bahan ketawa mereka. Ila menjadi marah dan menyisihkan diri daripada kawan-kawannya. Asmawi menjadi semakin rapat dengan Zurina tetapi lama-kelamaan dia sedar yang dia rindukan Ila.

Namun, semuanya sudah terlewat kerana pada hari Asmawi dan kawan-kawannya mahu meminta maaf dan memujuk Ila, Ila sudahpun dalam perjalanan berpindah daripada desa itu.

Asmawi, Gemuk, Ketot dan Budi meneruskan persahabatan mereka dengan Zurina dan pada setiap malam bulan mengambang, mereka masih impikan untuk pergi ke bulan. Tetapi, mereka tetap rasa kehilangan. Apakah kesudahan persahabatan mereka? Siapakah perempuan di dalam teksi tersebut dan perkahwinan siapakah yang ingin dihadiri?

Lakonan : Mohd Addy Asyraf, Nur’Arina Abdul Malik, Nik Muhamad Farith Adruce, Fatin Nur Afifah Shamsudin, Muhammad Nasiruddin Nasir, Noor Zam Zam Zakaria, Safura Ya’cob, Sahronizam, Kuza, Zack KOOL, Zaibo, Osman Kering, Den Wahab, Yasmin Haron, Zed Zaidi, Syean, Shajiry, Muhamad Faiz, Yana, Shahidatul Ekmar
Arahan : Ahmad Idham
Terbitan : Metrowealth Movies Production
Tarikh Tayangan : 21 Disember 2006

Muaturun :
Format RealPlayer .RMVB : 257MB
| 1 | 2 | 3 | Password : wayangmalaysia

About these ads

32 Respons to “Tentang Bulan (2006)”

  1. Noor arissa bt jaafar Says:

    hye semua pelakon tentang bulan???ape khabar..saye nk berkenalan dengan kamu semua.harap2 dapat berkenalan.buubye

  2. D.M.K zul Says:

    hai semua pelakon tentang bulan ….? sye sebenarnyer nak berkenalan ngan you all….(“,) terutamenyer sye nak berkenalan ngan erin … lah tak ? please tolong lah sye nak kenal ngan awk….

  3. Small kid film « I Bite. Says:

    […] June 13, 2008 Small kid film Posted by gaL under Rambles, Reviews   Shieet. I almost cried watching “Tentang Bulan“. […]

  4. fatin Says:

    hai semua plakon tentang bulan… saya nak ucap tahniah sbb you all blakon best sgt… saya tak pernah jemu tgk cite nie walaupun dah byk kali… syabas….harap dpt kenal dgn kamu semua…

  5. hasif Says:

    asalamualaikum semua pelakon tenteng bulan terutamanya yg watak sebagai zurina.sye nk berkenalan dgn zurina bleh x?

  6. balqis Says:

    suke sgt la lagu tema tentang bulan ade lirik die ka?

  7. FIZA_CUTE Says:

    SAYA SUKA BANGAT SONG OF TENTANG BULAN……!!!!!!I JUGA SUKA BANGAT SAMA PELAKON DI DALAM FILEM INI,SO I LOVE YOU ALL………….DA….JUMPA LAGI……

  8. qila Says:

    korunk x yah lar nk tergedik2 nk si ashraf tu ea…coz stau aku dye da ade ank dato’ azuan tue..ellysa aryanna…x yah nk ngurat dye ea…

  9. puteri nur syazanna Says:

    hye..u all belakon best giler..leh x sy nak bekenalan ngan ina n ila?sy minat giler2 kat kowg…leh x kowg bgi e-mail n no fon kowg? nti antar kat= nisahnahizam@yahoo.com …..jgn lupe add sy tau..bubye….love u all mmmuuaaahh…

  10. shakinah Says:

    hye….
    i mnt gle kt korng sume
    lau sudi kwn ni fs sye
    http://www.friendster.com/skeyna

  11. amir R.K.O Says:

    syok jgak cite ni. bila nk buat tentang bulan2

  12. NadYa aRyaNa Says:

    hye sume plak0n tntg bulan..k0runk sume leh thn r..best gler..c0gratulati0ns f0r u all..klu bleh,sye nk sgt b’knln dgn sume plak0n tentang bulan..c0z i l0ve y0u all!!

  13. r@wi mlk Says:

    Jlan citer memang best ..pelakon sumer hebat…support our industry.
    Paling saya minat…jadi Ila(shahidatul Ekmar) masa ila da besar..
    she very sweets..

    klu blh nk kenal ngn Shahidatul Ekmal

  14. shahidathul (Ila besar) Says:

    hai r@wi mlk: thanx for your support espcly with Tentang BUlan..n thank coz minat dengan Ila besar ;) Do let me know how can i keep in touch with u yah.

  15. siti noorazl Says:

    hai suma,saya mnt ssngt ngn erin b dya cntik n sya mnt fatin b dya comel sngt…kalu leyh sya nk jd kwn korng leyh x,luv u all……

  16. Danish Naufal Says:

    Hai u can always call me @ 0192549869

  17. syida Says:

    hye…sye mnat gle cte nie…klw leh,wat lg cte yg msim ke-2….sye mnat korang smua..pape pon take care!!!!

  18. whatever Says:

    hye… I really enjoy Tentang Bulan. U know what, walaupun dah bnyk kali sy tgok citer nie, sy tetap nk tgok lg. Mmg best ar… Hopefully I can make friends with Ila, Erin, Gemik, Budi, Ketot n Asmawi. Just fiends… Bye!

  19. ziera Says:

    hye sume plakon tentang bulan..sye ingin brknlan ngan u all leh x..??

  20. NASYAMIRA AIRIENA ALI Says:

    hai pelakon tentang bulan terutamanya kak fatin,bt pe.kak fatin datanglah sekolah nasya.nasya rindu la.

  21. aiman Says:

    yg dlm teksi tu ila,perkahwinan tu ialah budi dan zurina

  22. mira usj23 Says:

    to fatin tak yah ler nk tergdik gdik ..bajet je n ..eeuuuww …yg laen korang blakon mmg best ..

  23. :) smiley gurl Says:

    sy suka cerite ni….. :) hehe…. sdih….bdak kacak lah……nangis ku tngok citer ni.. okey… thumbs up !!

  24. shariza Says:

    saya suka cite nie apa lagi bila

  25. sha ahmad Says:

    saya suka cite nie apa lagi bila babak tentang bulan dah besar.i ike u all!!!terutama pada shahidatul ekmar sebagai ila dewasa.saya minat sangat kat dia,dia sangat cute and sweet!!!!minat u shahidatul

  26. sharif ali Says:

    memang flashback dulu2 sb i pun sebaya diorg masa 1985..dulu life simple je x mcm skrg..miss that ;)

  27. aisyah Says:

    Hai..aper khabar..saya nak tahu lagu tema tentang bulan boleh???????? Selain tajuk lagu ‘ tentang bulan’..saya tau dia ada 3 lagu tema..selain tajuk ‘tentang bulan’ iaitu..’aku redha’ dan ‘rahsia cinta’..tapi masalah saya sekarang saya nak tau artis yang menyanyikan lagu ini..sekian..

  28. cuter gurlzz (benetton crew terengganu) Says:

    kawam2,, spe ade cter ni? nk tgk sngt2 cter ni… plezzzz kawannnn

  29. Frank Says:

    I’m really enjoying the design and layout of your website. It’s a very easy
    on the eyes which makes it much more enjoyable for me
    to come here and visit more often. Did you hire
    out a developer to create your theme? Excellent work!

  30. ebay misspelled auctions Says:

    Link exchange is nothing else however it is simply placing
    the other person’s website link on your page at appropriate place and other person will also do similar in support of you.

  31. Hafiz Zamri Says:

    Rasa-rasanya dh lama tk tonton filem TENTANG BULAN kt mana ada jual DVD N VCD citer ni?.Ila jadi tomboi sgt cun!MUAHAHAHAHA

  32. Director of Tentang Bulan Says:

    Tentang Bulan 2 akan ditayangkan pada hujung tahun 2013 ini.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s


Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: