Tusuk Jelangkung (2003)

Tusuk Jelangkung

Di dalam filem susulan selepas filem seram Indonesia ‘Jelangkung’, kisah bermula apabila Rea (Marcella Zalianty) mengajak teman lelakinya Zacky (Iqbal Rizantha) bermain papan pemujaan dipanggil Jelangkung bersama rakan-rakan yang lain.

Rakan-rakan Rea yang bernama Visi (Dinna Olivia), Dudung (AA Gde Wipra) dan Unay (Thomas Y Nawilis) menolak pelawaan Rea. Mereka mengingatkan Rea tentang bahaya permainan memanggil roh itu. Bagaimanapun, Rea langsung tidak ambil kisah.

Malahan, apabila abang kepada Zacky, Zul (Ian Bachtiar) menyatakan akibat buruk bermain Jelangkung, Rea langsung tidak memperdulikannya. Dengan rasa ingin tahu yang kuat, maka Rea pun berazam untuk bermain Jelangkung.

Permainan Rea rupa-rupanya menjadi mimpi ngeri. Bermula dari malam Rea bermain Jelangkung tersebut, sambil disaksikan oleh rakan-rakannya, lima dari mereka telah diganggu oleh roh jahat dengan cara yang berbeza. Rea cuba untuk mematahkan sumpahan Jelangkung itu.

Abang Zacky, Zul, yang mendapat tahu kisah mereka yang diganggu roh jahat tersebut, mengambil keputusan untuk membantu mereka dengan pertolongan kawannya, Marcel. Zul membawa mereka berjumpa dengan Dukun Sakimin, yang pernah mengubati masalah sekumpulan remaja yang sama seperti mereka, iaitu kumpulan di dalam filem Jelangkung yang pertama.

Dukun Sakimin amat marah apabila mengetahui bahawa mereka telah menghubungi roh jahat tersebut. Dan, roh yang dipanggil Turah adalah roh dari filem yang pertama. Dukun Sakimin juga menyedari bahawa mangsa dari filem pertama, tidak mengeluarkan patung Jelangkung yang telah mereka masukkan ke dalam kubur di perkampungan Angkerbatu.

Tanpa berlengah, Dukun itu menyuruh mereka pergi ke Angker Batu dan mengeluarkan patung Jelangkung tersebut. Masa semakin suntuk, jadi mereka pun bertolak dari Jakarta menuju ke Angker batu.

Dalam perjalanan, mereka menemui kejadian yang seram dan menakutkan. Mereka melihat bayangan-bayangan hantu yang mengerikan. Setelah mereka berjaya mengeluarkan patung tersebut, mereka pulang ke Jakarta.

Bagaimanapun, mereka masih lagi dikacau oleh hantu. Malah lebih menyeramkan dan menakutkan. Mereka berjumpa semula dengan Dukun Sakimin dan akhirnya menemui jawapan kepada permasalahan mereka apabila Dukun Sakimin berjaya menghubungi roh itu. Roh itu memberitahu Dukun Sakimin untuk menyuruh mereka pergi ke Parang Getih dan berjumpa dengan Tiroh yang boleh membongkarkan rahsia Jelangkung itu.

Perjalanan mereka ke Parang Getih memaksa mereka merentasi tempat-tempat yang dikatakan berpuaka. Seorang demi seorang melihat bayangan hantu tersebut. Adakah mereka akan berjaya melakukan apa yang telah diarahkan oleh roh itu?

Lakonan : Marcella Zalianty, Dinna Olivia, Ian’s Bachtiar, Iqbal Rizantha, Samuel Rizal, A.A. Gde Wipra, Thomas Nawilis,
Arahan : Dimas Djayadiningrat
Terbitan : Rexinema Multimedia Pratama
Tarikh Tayangan : 29 Mac 2003 (Indonesia)

Muaturun :
Format RealPlayer .RMVB : 411MB
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Password : wayangmalaysia

Advertisements

5 Respons to “Tusuk Jelangkung (2003)”

 1. Junarto Says:

  elok niaaaan!!!

 2. wayangmalaysia Says:

  elok niaaaan? apo tu? tak paham lak den…kehkehkeh…marah ko suko tu?

 3. mahathir Says:

  INDONESIAN MOVIES SO GREAT ! seraaaam sangat la…ko boleh tengok not like msia movie/music.
  teruk sangaaat…”kampungan” ! la tu…hakhakhak

 4. wayangmalaysia Says:

  Itu perkara subjektif. Masing-masing ada minat tersendiri.

 5. nonky Says:

  ko tidak bisa di donlodyah . knpe ni?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: