Rock (2005)

Rock

Filem ini mengisahkan tentang sekumpulan anak-anak muda dalam sebuah band rock yang pernah memasang impian untuk jadi terkenal.

Watak utamanya ialah Zubir, atau lebih diminta di kenali sebagai Zack – guitarist, Jijo – bass, Black – drummer, Amy – vocalist kadang-kadang main tamborine dan Zul Kapan – vocalists 2, mengharungi pelbagai peristiwa yang mencabar dan penuh lucu demi mengejar cita-cita mereka iaitu mereka percaya akan berjaya menjadi kumpulan rock (Rimba Bara) yang mantap dan berwawasan.

Wawasan mereka semakin tidak dapat dibendung lagi apabila mengetahui bahawa acara Battle of The Bands akan diadakan di tempat mereka. Untuk menyertai acara Battle Of The Bands itu mereka terpaksa mengharungi peringkat saringan yang menyaksikan beberapa kehadiran band-band yang lebih mahir dan matang.

Di tambah pula dengan kehadiran Zul Kapan And The Malaikat Maut, membuatkan mereka gusar dan harus berlatih dengan lebih keras. Dari segi penampilan pula, mereka terpaksa mencari punca untuk mempamerkan diri mereka sebagai rockers yang sebenar-benarnya.

Seluar PVC, baju glamrock dan kasut Aliph merupakan gear yang begitu sangat dititikberatkan. Memandangkan sumber kewangan yang serba tidak mencukupi, mereka terpaksa menggunakan akal untuk mendapatkan semuanya itu termasuklah menggunting kain seat bas untuk mendapatkan bekalan PVC yang mencukupi.

Sementara itu juga Zack mengalami dilema di mana ayahnya mengkehendakinya menghadiri temuduga untuk bekerja di pejabat pos memandangkan sudah begitu lama Zack menganggur. Walaupun ilmu kurang tetapi semangat membara. Perjuangan tetap diteruskan jua dan acara saringan peringkat daerah diadakan.

Kesemua band yang bertanding menunjukkan mutu permainan yang bagus. Begitu juga dengan kumpulan Malaikat Maut! Apabila giliran Rimba Bara tiba, penonton dikejutkan dengan persembahan melakukan gitar solo sehingga berasap-asap dan speaker column di kiri kanan pentas telah meletup!

Rimba Bara berjaya menjadi juara peringkat daerah! Saringan peringkat negeri tiba! Begitu ramai band rock yang muncul untuk merebut gelaran juara bagi melayakkan diri ke Battle Of The Bands dan membuat album. Segala band dari pelusuk daerah muncul.

Keadaan gamat dengan suasana rock di tambah pula dengan kehadiran Amy Search, Man Kidal dan Nasir Jani sebagai para hakim pertandingan itu. Kumpulan demi kumpulan membuat persembahan. Ada yang berguling dan ada yang melompat macam cipan demi membuktikan mereka adalah kumpulan rock yang terbaik.

Ada juga yang telah patah tangan dan dikejarkan ke hospital kerana tangan terpukul besi drum. Sama-sama kita saksikan apa keputusan Zack dan ke mana arah Rimba Bara, The Malaikat Maut, The Headstone dan sebagainya.

Lakonan : Hasnul Rahmat, Que Haidar, Khir Rahman, Norazmi Bahron, Mohamad Shoffi Jikan, Siti Elizad, S. Amin Shahab, Norlida Ahmad, Julie Dahlan, Kamarool Yusof, Jaafar Onn, Sapri Ibrahim, Nabila Huda, Hani Hermi, Farah Man Kidal, Sarimah Mohd Daud, Loloq, Amy Search, Man Kidal (Lefthanded), Nasir Jani, Hamid Gurkha, Rashidi Ishak, Hanifah Zainuddin, Shafiee Othman, Azmi Black (Wings), Rosminah Sidek, Isrizal Mohd Isa, Mohd Herwan Sairon, Azhar Md Tasi, Mohd Hishamsul Yahya
Arahan : Mamat Khalid
Terbitan : Grand Brilliance Sdn. Bhd.
Tarikh Tayangan : 08 Disember 2005

Muaturun :
Format RealPlayer .RMVB : 341MB
| 1 | 2 | 3 | 4 | Password : wayangmalaysia

Advertisements

2 Respons to “Rock (2005)”

  1. faris Says:

    terima kasih uploadkan cite ni

  2. wayangmalaysia Says:

    sama-sama. rock forever…yeah yeahh.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: