9 September (2007)

9 September

Sebuah filem romantik komedi mengisahkan bagaimana Nia (Fasha Sandha) perempuan yang berperwatakan kasar dan ganas tetapi mempunyai wajah yang sangat comel ditingggalkan oleh kekasihnya. Sejak dari itu dia menyimpan dendam terhadap lelaki. Mangsanya adalah seorang lelaki bernama Kogi (Pierre Andre), Kogi adalah seorang lelaki yang baik dan jujur. Dia dilihat sebagai seorang yang sangat senang dibuli oleh Nia.

Kali pertama mereka bertemu apabila Nia tersalah masuk ke rumah Kogi. Selepas itu banyak kebetulan mereka bertemu, walaupun Kogi selalu dibuli namun dia sentiasa menunjukan sikap seorang lelaki sejati. Dia dilihat seperti ‘malaikat’ yang menjaga Nia dalam keadaan apa jua sekali pun. Lama-kelaman mereka seperti hampir jatuh cinta sesama sendiri sehinggalah satu hari Andrian, kekasih Nia kembali kepangkuannya.

Tidak dapat dinafikan Nia sebenarnya masih mencintai kekasih lamanya. Namun kasih sayangnya kali ini tidak setebal dulu, Nia kadang kala memikirkan Kogi. Begitu juga Kogi yang sentiasa mengalah kepada Nia. Sehinggalah pada satu hari Nia terbang ke Tokyo mengikut kekasihnya ke sana selama satahun, setelah pulang ke Malaysia, Nia terus mencari Kogi, namun gagal. Apabila Nia menemui Kogi, sesuatu yang sangat mengejutkan telah berlaku dan sangat sukar diterima Nia.

Kogi terus membawa diri ke satu pulau terpencil di mana dia dan Nia pernah terperangkap di sana. Nia terus mencari walaupun berita yang telah diterimanya itu sangat sukar ditelan. Apabila Nia mencari Kogi di pulau itu, peristiwa yang lebih mengejutkan telah berlaku. Peristiwa tersebut mengubah sepenuhnya kehidupan Nia. Sehingga Nia berkahwin dengan Andrian, Nia masih mencari Kogi.

Apakah kesudahannya dan bersatukah Nia dan Kogi akhirnya? Segalanya hanya terjawab pada “9 SEPTEMBER”.

Lakonan : Pierre Andre, Fasha Sandha, Fahrin Ahmad, Osman Kering, Kaza, Shahfiez, Zami Ismail, Cat Farish, Shamsul Ghau Ghau, David Teo, Nik Muhamad Farith Adruce, Muhamad Nasiruddin Nasir, Noor Zam Zam Zakaria, Norliayana Shamsudin, Fatin Nur Afifah Shamsudin
Arahan : Pierre Andre
Terbitan : MIG Production Sdn. Bhd.
Tarikh Tayangan : 1 November 2007

Muaturun :
Format RealPlayer .RMVB : 269MB
| 1 | 2 | 3 | Password : wayangmalaysia

Format XviD .AVI : 450MB
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Password : wayangmalaysia

Advertisements

4 Respons to “9 September (2007)”

 1. aioxen Says:

  hoho….yg ak up da kene delete………

 2. wayangmalaysia Says:

  innalillaah…
  bersabarlah bro…setiap dugaan tu ada hikmahnya.

 3. Bujang Lapuk Says:

  Lha wayang apa an tu?

 4. Bujang Lapuk Says:

  WAYANG DARI MALON, BUNG. Payah, nggak sebanding dengan film Riri Reza, Garin Nugroho, Alle. Masih norak!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: